Intervencije u trudnoći

Home » Trudnoća » Intervencije u trudnoći

Prenatalna dijagnostika se vrši:

  • Ukoliko prenatalni neinvazivni testovi ukažu na povećan rizik od hromozomopatija, tj. promena naslednog materijala;
  • Kod trudnica starijih od 35 godina;
  • Ukoliko je u prethodnoj trudnoći rođeno dete sa naslednim oboljenjem;
    Kada u porodici ima naslednih oboljenja ili su roditelji nosioci genetskih oboljenja.

Biopsija posteljice/horionskih čupica (CVS)

Biopsija horionskih čupica je invazivna prenatalna dijagnostička metoda kojom se vrši ispitivanje hromozomskih abnormalnosti ili samo utvrđivanje pola ploda. Intervencija je rana dijagnostička metoda , izvodi se u prva tri meseca trudnoće, između 10. i 13. nedelje sa pouzdanošću od 99%. Rizik od spontanog pobačaja je oko 1%. Rezultati se dobijaju do 48 sati.

Amniocenteza

Amniocenteza (uzimanje uzorka plodove vode) je najčešća dijagnostička metoda kojom se vrši provera naslednog materijala (hromozoma) ploda. Intervencija se izvodi pod kontrolom ultrazvuka izmedju16. i 20. nedelje trudnoće. Jednim ubodom igle preko trbušnog zida uzima se uzorak plodove vode koji se šalje na analizu. Citogenetskom analizom se dobija potpuni kariotip ploda i utvrđuju se eventualne promene hromozoma. Rezultat se dobija u roku od 10 do 12 dana. Rizik od intervencije u smislu pobačaja iznosi do 1 % , a neuspeh metode je manji od 1% (ukoliko u plodovoj vodi nema dovoljno ćelija za analizu).

Kordocenteza

Kordocenteza (uzimanje uzorka krvi iz pupčane vrpce) je invazna dijagostička metoda kojom se jednim ubodom igle kroz trbušni zid uzima uzorak krvi iz pupčanika. Intervencija se radi nakon 22. nedelje trudnoće, a rezultat citogenetskog ispitivanja se dobija nakon 3-4 dana. Rizik od gubitka trudnoće je 1,1%.