Operacije materice

Home » Ginekologija » Ginekološke operacije » Operacije materice

Odstranjivanje materice (histerektomija)

U slučaju da oboljenja materice i simptomi koje ta oboljenja izazivaju ne mogu da se leče lekovima, pristupa se operativnom lečenju. Materica se može odstraniti vaginalno, laparoskopski i operacijom kroz otvoreni rez na stomaku. Danas se obično odstranjuju i jajovodi pri odstranjivanju materice posto su studije pokazale da se time smanjuje rizik za karcinom jajnika. Eventualno odstranjivanje jajnika se procenjuje individualno.

Vaginalna histerektomija

Vaginalna histerektomija je prvi izbor kada je u pitanju odstranjivanje materice. Ne zahteva rez na stomaku. Operacija traje obično oko 45 minuta. Pacijentkinja se otpušta iz bolnice dan posle operacije i vrlo brzo se vraća svakodnevim aktivnostima. Mogu se operisati i ,,velike” materice sa miomima.

Laparoskopska histerektomija

Laparoskopska histerektomija je metoda kada se kamera i instrumenti ubace u stomak kroz nekoliko malih rezova (5-12 mm). Operacija se izvodi malim instrumentima pod kontrolom kamere i materica se odstrani vaginalno. Operacija traje 60-90 minuta, (možse trajati I duže kod operaciaj karcinoma) ostaje se jedan dan u bolnici i pacijentkinja se brzo vraća normalnim aktivnostima. Mogu se operisati i,,velike” materice sa miomima.

Histerektomija kroz otvoreni rez

Histerektomija kroz otvoreni rez se danas retko radi, uglavnom kod jako velikih materica sa miomima i malignih bolesti. Operacija traje obicno 60-90 minuta (može trajati i duže kod operacija karcinoma). Pacijentkinja boravi u bolnici 2-4 dana posle operacije i oporavak je duži nego kod vaginalne i laparoskopske histerektomije.

Operacije mioma

Miomi se operišu u slučaju da daju simptome kao sto su bol, osećaj pritiska u stomaku i pritisak na mokraćnu bešiku, neuredna i obilna krvavljenja, kao i kada se proceni da su miomi uzrok infertiliteta ili spontanih pobačaja. Kod žena koje ne žele više da rađaju, najčešće se odstranjuje cela materica. Miomi se mogu odstraniti laparoskopski (ubacivanjem kamere i instrumenata kroz male rezove na stomaku), kroz otvoreni rez na stomaku ili histeroskoški (kada se kamera i instrumenti ubace kroz grlić materice, bez reza na stomaku) u zavisnosti od veličine i lokalizacije mioma. Boravak u bolnici je jedan dan posle laparoskopske operacije, 2-4 dana posle operacije kroz otvoreni rez i nekoliko sati posle histeroskopske operacije. Pacijentkinja se vrlo brzo vraća normalnim aktivnostima posle laparoskopske i histeroskopske operacije.

Operacije polipa

Operacije polipa se izvode histeroskopskom metodom ako je polip u materičnoj duplji ili jednostavnim ,,presecanjem” polipa adekvatnim hirurškim instrumentom  ako je polip na grliću materice. Najčešće se radi u lokalnoj anesteziji, ali se može raditi i u opštoj anesteziji. Pacijent se otpušta neposredno posle intervencije.

Operacija septuma (pregrade u matericnoj duplji)

Operacija septuma (pregrade u matericnoj duplji) se izvodi histeroskopski (kamera i instrumenti se ubace kroz grlić materice) u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Pacijentkinja se otpušta neposredno posle intervencije.

Konizacija

Konizacija je odstranjivanje dela grlića materice kod ćelijskih promena ili početnog stadijuma karcinoma grlića materice. Izvodi se najčešće u lokalnoj anesteziji instrumentom u obliku omče koji je povezan na određeni izvor energije. Radi se ambulantno. Može se raditi i u opštoj anesteziji u dogovoru sa pacijentkinjom.