3D i 4D ultrazvuk u trudnoći

Home » Pregnancy » 3D i 4D ultrazvuk u trudnoći

Šta je 3D/4D ultrazvuk?

Kao svetski prepoznati uređaj, u današnje vreme ultrazvuk igra vrlo važnu ulogu u praćenju trudnoće i razvoja ploda. Ultrazvuk daje doktoru na uvid veoma vredne podatke, uključujući stadijum trudnoće, nivo razvoja i veličinu fetusa, gestacijsku starost trudnoće, eventualne malformacije, poremećaje i još puno toga. Poput klasičnog ultrazvuka (2D), 3D i 4D ultrazvuk koristi zvučne talase da stvori slike bebe u materici. Osim što su opcioni, razlika je u tome da 3D ultrazvuk, kao što i sama reč kaže, stvara trodimenzionalne slike bebe, dok 4D ultrazvuk to čini putem video efekta, nalik filmu, na kome možete videti kako se beba smeje, zeva, otvara širom oči, žmuri, sisa palac, itd.

Koje su prednosti 3D/4D ultrazvuka u odnosu na 2D?

Zarad šire perspektive, klasičan ultrazvuk fetusa je jednolična, crno-bela 2D slika. No, on i dalje pokazuje funkcije bebinih unutrašnjih organa, koje su od vitalnog značaja radi vođenje brige o njenom zdravlju. Sa 3D i 4D ultrazvukom možete da vidite trodimenzionalne slike do najsitnijih detalja. Primera radi, kao što je oblik usana, stopala, vratna brazda, nosna kost, protok kroz određene krvne sudove kao i detaljan pregled anatomije ploda. Mnogi roditelji su uzbuđeni kada vide takve pojedinosti kod bebe, pogotovo ako ugledaju kako se njihov sin ili ćerka osmehuje, vrpolji u realnom vremenu ili sisa palac. No, 3D i 4D ultrazvuk je mnogo više od pukog vizuelnog doživljaja za buduće roditelje. Oni otkrivaju više unutrašnjih i spoljašnjih detalja iz raznih uglova, poput srčanog zida, srčanih zalistaka ili cirkulacije krvi kroz vitalne krvne sudove. Istovremeno dubina i podrobnost prikaza 3D i 4D ultrazvuka je neverovatno precizna u uočavanju problema kao što su rascep usne, srčane mane, skeletne ili neurološke anomalije.

Kako se obavlja 3D/4D ultrazvuk?

U ordinaciji ćete se najpre lagodno i komotno smestiti, isto kao kod običnog ultrazvuka. Doktor će potom naneti gel na vaš trbuh. On pomaže prenosu zvučnih talasa. Nakon toga doktor će uzeti sondu i prevlačiti je po vašem trbuhu kako bi se dobio prikaz na ekranu. Ceo proces je krajnje bezbolan, a pregled je apsolutno bezbedan kako po vas, tako i po vaš plod. Traje između 30 i 45 minuta, koje možete provesti gledajući na ekranu sve ono što i doktor vidi.. Na kraju, u zavisnosti da li ste se podvrgli 3D ili 4D ultrazvuku, dobićete slike ili snimke bebe, koje možete poneti sa sobom i partneru i dragim osobama predstaviti svoju buduću prinovu.

Kada obaviti 3D/4D ultrazvuk?

U narednim poglavljima možete pročitati koje vrste ultrazvučnih pregleda se rade u kom periodu:
  • 4D/3D ultrazvučni pregled u trudnoći do 10 nedelje trudnoće
  • 4D Ultrasound scan w 11.0 -13.6
  • 4D Ultrasound scan w 20-24
  • 4D Ultrasound scan w 25-28
Sledi opis za svaki od navedenih ultrazvučnih pregleda.

4D/3D ultrazvučni pregled u trudnoći do 10 nedelje

Ovim pregledom se utvrđuje trudnoća, konstatuje se da li je trudnoća u materici i određuje se stvarna starost trudnoće kao i ultrazvučni termin porođaja. Jako je bitno odrediti ultrazvučni termin porođaja koji određuje stvarnu starost trudnoće i može odstupati od termina porođaja procenjenog u odnosu na poslednju menstruaciju. Pri prvom susretu se uz ultrazvučni pregled obavlja detaljni razgovor sa pacijentkinjom i procenjuju eventualni faktori rizika za trudnoću. Kontrole trudnoće češće su ukoliko postoje faktori rizika.

4D Ultrasound scan w 11.0 -13.6

Ovo je kompleksan pregled u kome se sagledavaju markeri za promenu naslednog materijala /hromozomopatije (vratna brazda, nosna kost, protok kroz određene krvne sudove) kao i detaljan pregled anatomije ploda. Pregled omogućava rano otkrivanje većih anomalija ploda. Rizik za promene na određenim hromozomima se procenjuje na osnovu ultrazvučnog pregleda i analize vrednosti dva hormona (beta HCG i PAPP-A).

4D Ultrasound scan w 20-24

-Morphology scan (most important period for morphology scan)

4D Ultrasound scan w 25-28

-Morphology scan;
-Fetal growth and development;
-Doppler assessment of placental and fetal circulation.

Contact us

Za sve informacije o postupku 3D i 4D ekspertskog ultrazvuka u trudnoći i drugim pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 10 do 19 časova ili nam napišite email.