Recurrent pregnancy loss

Home » Pregnancy » Recurrent pregnancy loss

Ponovljeni spontani pobačaj

Recurrent pregnancy loss (RPL) is defined as three or more consecutive miscarriages with the same partner before pregnancy week 20. 

Spontani pobačaji nisu retki i klinička ispitivanja pokazuju da između 10-20% svih trudnoća rezultira pobačajem. Smatra se da je pravi broj znatno veći, jer mnogi pobačaji se dešavaju u jako ranoj fazi trudnoće, kada žene nisu ni svesne da su trudne.

Uzroci spontanog pobačaja

The cause may be genetic, immunological, hormonal or due to uterine malformations, although the etiology is often unknown.

Velike studije su pokazale da infekcija i određeni poremećaji koagulacije krvi (trombofilije) nisu faktori rizika za habituelne pobačaje.

Koji su simptomi spontanog pobačaja?

Većina spontanih pobačaja se dešava do 12. nedelje trudnoće. Simptomi spontanog pobacaja su vaginalno krvarenje, bol i grčevi u donjem delu stomaka, kao i bol u donjem delu leđa.

Uzroci ponovljenih spontanih pobacaja dijagnostikuju laboratorijskim i genetskim analizama, ultrazvučnim pregledom (3D), magnetnom rezonancom i histeroskopijom (ubacivanjem kamere u materičnu duplju).

Ukoliko se identifikuje uzrok, leči se lekovima i operativno (histeroskopskom operacijom).

Contact us

Za informacije o ponovljenim spontanim pobačajima i konsultacije sa našim stručnjacima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 10 do 19 časova ili nam napišite email.